Wednesday, February 21, 2018

REVIEWER - SCIENCE - SECONDARY

Science Practice Review - Secondary

1. It is ideal to plant on a full moon because______.
A. the good spirits are out in the field to help the farmers
B. the moon’s gravity helps the plants absorb water better
C. the farmers can see better because of the light coming from the moon
D. the god of agriculture is watching the farmers

2. An eclipse happens when____________.
A. an angry demon tries to eat piece of sun or moon
B. the people do not make an offering
C. the moon lines up exactly with the sun and the earth
D. the sun is revolving around the earth

3. Rain is _____________.
A. precipitation in liquid form
B. the tears of a sad god
C. the result when a person with bad voice sings
D.

4. The moon is the earth’s one and only ______.
A. planet
B. satellite
C. friend
D. meteor

5. A solar eclipse happens when the moon is between the __________.
A. earth and sun
B. earth and Jupiter
C. sun and Mercury
D. sun and Venus

6. During a lunar eclipse, the moon’s usual color is ____________.
A. light blue
B. dark brown
C. deep-coppery orange
D. bluish white

7. Some water from the rivers, lakes, streams, wetlands, and oceans evaporate because of ___________.
A. the air around us
B. the sun’s heat
C. the moon’s light
D. gravity

8. Water vapor in the air condenses into clouds. When it can no longer hold the moisture, it falls to the ground as ____________.
A. rain
B. snow
C. air
D. fog

9. Observable events or occurrences in nature are called ________.
A. scientific observations
B. natural phenomena
C. superstitious beliefs
D. folklores

10. The following are examples of natural phenomena except ______.
A. volcanic formation
B. tornado
C. earthquake
D. pregnancy

11. A method of planting wherein the farmers choose the correct phase of the moon in which to plant, weed, cultivate, and harvest their crops is called ________.
A. hydroponics
B. lunar agriculture
C. contour farming
D. green revolution

12. A ___________ occurs when moon blocks the sun’s light from a small portion of the earth.
A. full moon
B. solar eclipse
C. lunar eclipse
D. blue moon

13. Our ancestors believed that the rain was caused by the tears of a sad god named _____.
A. Amihan
B. Tungkung Langit
C. Alunsina
D.Habagat

14. It is best to plant when there is a ________.
A. solar eclipse
B. lunar eclipse
C. typhoon
D. full moon

15. The moon passes through four major phases or shapes as it completes its revolution around the earth for ______days.
A. 31
B. 27.3
C. 365
D. 31

16. During ________, the bright side of the moon faces away from the earth. At this time, the moon looks very dark.
A. first quarter moon
B. full moon
C. new moon
D. last quarter moon

17. The right side of the moon appears bright and its left side appears dark. The bright side of the moon gets larger every day until it becomes a full moon.
A. first quarter moon
B. last quarter moon
C. blue moon
D. new moon

18. The force that pulls everything toward the ground is called ______.
A. inertia
B. velocity
C. gravity
D. magnetism

19. The process in which moisture from bodies of water evaporates, condenses into clouds, and precipitates back into the earth is called the _____.
A. water cycle
B. rain
C. typhoon
D. condensation

20. The different shapes of the moon are called its ______.
A. faces
B. side views
C. phases
D. brightness

21. What is not true about earthquake and volcano?
A. Earthquake usually occurs near or at the same location as volcanoes
B. They both result from the movement of tectonic plates.
C. When there is an earthquake, there is volcanic activity.
D. They are both natural phenomena.

22. When we walk a distance, we sweat a lot. Does it help us?
A. No, because sweating leads to body odor.
B. Yes, because people will see that we are exercising.
C. Yes, because it regulates our body temperature.
D. No, because we will have dry skin.

23. One way of increasing endangered species is by breeding in captivity the remaining individuals. What is not true about this technique?
A. It reduces fertility.
B. It increases genetic diversity.
C. It may lead to species extinction.
D. It is costly.

24. A positive feedback mechanism can be manifested in ________.
A.   human blood pressure                                B. hunger         
C.   regulation of blood sugar in human             D. child birth

25. The hormone that stimulates the ovaries to secrete estrogen at ovulation is called ______.
A. testosterone   B. progesterone   C. follicle stimulating hormone  D. luteinizing hormone

26. Which of the following is a FALSE statement?
A. Only men have testosterone.
B. Both male and female have follicle-stimulating hormone.
C. Both male and female have luteinizing hormone.
D. Both male and female have progesterone.

Study the table below:
                    ABC                       DEF
Height       7,500 feet                     9,000 feet
Shape       tall and broad             tall and steep
Eruption    erupted in 1965           erupted more than 10,000 years ago

Which volcano is active?
27. A. ABC    B. DEF         C. Both ABC and DEF       D. None of them

28. Family X has 3 children and 1 other relative; has a combined monthly earnings of Php 65,000.00 and a daily budget of Php 1,000.00. On the other hand, Family Z has 5 children and 2 other relatives; has a combined earnings of  Php 65,000.00 and a daily allowance of P 1,000.00. Which family lives a better life?
A. Family Z because they have more members to help each other
B. Both families live a better life because they their earnings are big.
C. Family Z because they have more exemptions in paying their income tax
D. Family X because they have less number of mouth to feed

29. Which of the following is a characteristic of scrotum?
A. It produces sperms and male hormones.
B. It carries both urine and semen.
C. It is a loose pouch of skin that holds the testicles.
D. It helps expel semen during ejaculation.

30. Where do earthquakes likely to occur?
A. Along east coast of North and South America
B. Far away from the Pacific Ring of Fire
C. Along the west coast of Asia
D. In narrow zones and on plate boundaries

31. Which of the following statement is false?
A. Fraternal twins are developed from two different sperms and two different eggs.
B. Identical twins are developed from the same sperm and same egg.
C. Fraternal twins are usually 2 boys, 2 girls, or a boy and a girl.
D. Identical twins are usually 2 boys, 2 girls, or a boy and a girl.

32. Antonio sweats a lot while walking from home to school so he always brings face towel.
What is the reason of his sweating considering that he is a normal healthy boy?
A. He needs cool air while walking.
B. His body releases heat.
C. He needs to sweat to prevent him from urinating.
D. His body becomes strong by walking.

33. Mang Ambo’s corn fields are frequently infested with rats. His fellow farmers advised him the following techniques:

I. Burn the whole corn field after each harvest.
II. Raise cats to catch mice.
III. Use fishing nets in catching rats.
IV. Use pesticide (rodenticide).

Which of the above techniques can be effective in eradicating the rats without harming the environment and other beneficial farm animals and insects?

A. II and III   B. III only      C. I, II, and III   D. All of the above

34. Marasmus and kwashiorkor are both form of malnutrition. Which of the following is a symptom of kwashiorkor?
A. dehydration         B. diarrhea    C. stomach bulging  D. stomach shrinkage

35. When two tectonic plates converge or collide with each other, the following happens:

I.  formation of mountains
II. formation of volcanoes
III. eruption of volcanoes
IV. occurrence of earthquake

A. I and III    B. I, II and IV      C. I, II, and III       D. All of the above



Answers:

1. B  2. C 3. A 4. B  5. A  6. C 7. B 8. A 9. B 10. D 11. B 12. B 13. B  14. D  15. B  16. C  17. A 18. C  19. A  20. C  21. C  22. C  23. B  24. B  25. C  26. A  27. A  28. D  29. C  30. D  31. D  32. B  33. B  34. C  35. B

No comments: